Fri frakt vid köp över 599 kr, annars 59 kr
search-icon close-search-icon
0
cart-icon close-cart-icon

Lursta Cast Iron - Gravitas Mortel Gjutjärn

[ 12000]

SEK:695:-

En handhållen portionsmortel i gjutjärn som gränsar till konstobjekt utan att kompromissa med sin funktion. Gravitas mortel är inspirerad av gjutjärnets naturliga tyngd och påminner om äldre tidernas senapskulor, där man med hjälp av en stor kula i en skål malde senapsfrön. 

Tillverkad av lokalt återvunnen metall på Lursta Cast Iron i Lyrestad, norr om Mariestad. 
Design: John Andersson

Storlek: diameter 75 mm, höjd 69 mm. Vikt 0,9 kg.

Material: 100% återvunnet gjutjärn, behandlad med kravmärkt rapsolja.

Användning och skötsel

Använd så här

  • Släpp det du vill mala ner i hålet. Rotera eller skaka morteln, så krossar eller maler järnkulan innehållet.
  • Vänd morteln när du är klar. Kulan blockerar större delen av hålet. Detta, samt spåren i den övre halvans insida, låter lagom stora portioner av det malda rinna ut.
  • Skruva isär halvorna för rengöring.

Rengör gjutjärn och sköt om din mortel så här

  • Rengör gärna morteln efter användning, särskilt om du använder den till olika typer av kryddor eller örter. Skruva isär halvorna och torka ur, eller skölj.
  • Om du sköljer ur morteln, använd enbart varmt vatten.
  • Var noggrann med att torka gjutjärnet torrt efteråt så att det inte rostar. 
  • Efter att du har torkat järnet torrt, är det bra att smörja in det igen med ett väldigt tunt lager vegatabilisk olja. Förslagsvis rapsolja.

Om ditt gjutjärn blivit rostigt - gör så här

Rost bildas när gjutjärn utsätts för fukt utan att torkas torrt. Om gjutjärn lämnas blött i diskhon, stoppas i diskmaskinen eller lufttorkas kommer det att rosta. Det kan också hända när du förvarar ditt gjutjärn i fuktbenägna miljöer inomhus eller utomhus.

  1. Skrubba ytan med varmt vatten och tvål (tvål går bra eftersom att du ska bränna in gjutjärnet på nytt).
  2. Skölj och handtorka noga.
  3. Lägg på ett mycket tunt, jämnt lager rapsolja över hela gjutjärnet.
  4. Ställ gjutjärnet upp och ner i ugnen. Lägg aluminiumfolie längst ner i ugnen för att fånga upp eventuell överflödig olja. Kör ugnen på cirka 250 grader i en timme.
  5. Låt svalna och upprepa vid behov.

Lursta Cast Iron omvandlar återvunnet järnskrot till rejäla och fint formgivna bruksföremål i gjutjärn, främst funktionella produkter för matberedning och matlagning. Företaget leds av Andreas Stridkvist, gjutare i tredje generationen, och formgivaren John Andersson, som studerat arkitektur i Umeå och industridesign vid Konstfack i Stockholm. 

Lursta Cast Iron, som grundades 2021, fick 2024 ta emot Formex Sustainability Award på just Formex i Älvsjö, Nordens stora mötesplats för inredningsdesign.

Powered by Talex e-handelssystem & e-handelslösning